Noord-Holland Schaatsweekend

sportweddenOp het moment dat het begint te vriezen, zijn er veel mensen die de schaatsen gaan slijpen. Nederlanders houden nou eenmaal van het schaatsen en de staan bekend om de schaatsen met de lange ijzers. De Elfstedentocht is een absoluut hoogtepunt in de winter, maar tegenwoordig zijn we steeds meer aangewezen op de alternatieve Elfstedentocht.

Het zelf schaatsen in de winter is zeker mogelijk, maar het is maar de vraag of het dit jaar kan gebeuren op natuurijs, of een ondergelopen weiland. Het lijkt er steeds meer op dat we aangewezen zijn op de schaatshallen met het kunstmatige ijs, en de wedstrijden die op televisie verreden worden. Heel leuk wanneer je interesse hebt in sportwedden, maar niet wanneer je zelf wilt gaan schaatsen. Sportwedden op schaatswedstrijden is leuk, maar het komt uiteraard niet in de buurt van de echte ervaring van het zelf de ijzers onder kunnen binden.

Noord-Holland en schaatsen

In Noord-Holland zien we ook een jaarlijkse terugloop op het gebied van schaatsen. Er zijn niet altijd mogelijkheden en de weilanden die onder water gezet worden met een kleine hoeveelheid water zodat het sneller zal bevriezen, zijn prima geschikt voor de jeugd, maar voor de mensen die langere afstanden willen schaatsen is het redelijk waardeloos. Het Noord-Holland Schaatsweekend is daarmee met uitsterven bedreigd en dat is jammer. We kunnen de weersomstandigheden echter niet veranderen en we hebben geen interesse in het verleggen van het schaatsen, zoals het geval is bij de alternatieve Elfstedentocht.

We zijn bezig met een aantal zelfstandige boeren om een aaneengesloten serie van weilanden te huren wanneer het een langere periode gaat vriezen. Op die manier willen we een buitenbaan maken met natuurijs, al is het natuurlijk niet hetzelfde idee als schaatsen over de kanalen en meren. Op de weilanden kunnen alleen maar rondjes gereden worden, maar wanneer we slagen in onze opzet, dan zijn de rondes wel allemaal meer dan een kilometer. Zo willen we het mogelijk maken om interessante wedstrijden op te zetten met verschillende afstanden. Zodra we meer informatie hebben, zullen we dit zeker op de website plaatsen, en in de media naar buiten brengen.

Interesse?

Heb je interesse in de ontwikkelingen of wil je eventueel meewerken aan het initiatief, dan kun je altijd contact met ons opnemen. De contactgegevens komen op de website zodra we een daadwerkelijke planning hebben. Helaas is het niet mogelijk om kraampjes of dergelijke te boeken. In overleg met de boeren hebben we toezeggingen moeten doen, waarbij de kraampjes zelf al geplaatst zijn en gedeeld worden door familie van de boeren, die op die manier wat extra geld kunnen verdienen aan het alternatief. We vinden dit een belangrijke zet, omdat wij vooral willen dat het voor de boeren ook een haalbare kaart wordt. Vergeet niet dat het water gevolgen kan hebben voor de weilanden – wanneer we van tevoren een substantiële bijdrage kunnen leveren aan de boeren, dan zullen we dit zeker doen, want zonder de boeren was heel het initiatief niet mogelijk geweest.

De wedstrijden die tijdens het weekeind gehouden worden, kunt op de volgende pagina lezen.