Wedstrijden op het NH-Schaatsweekend

sportweddenWanneer het schaatsweekend mogelijk gemaakt kan worden door de boeren en het weer, zullen we verschillende wedstrijden op gaan zetten. Deelname aan de amateurwedstrijden kost een euro. Deze wedstrijden worden op zaterdagmorgen en zaterdagmiddag verreden in verschillende afstanden. We zullen onder andere een wedstrijd opzetten met een afstand van één kilometer, en de overige wedstrijden worden opgezet aan de hand van het aantal rondes. Het geld voor de deelname is bedoeld om een machine in te huren waarmee we het ijs weer glad kunnen maken voor en na de wedstrijden.

De ‘echte’ wedstrijden

De echtere wedstrijden worden allemaal op zondag verreden. Op het schema kun je zien welke afstanden we zullen verrijden en wat de mogelijke prijzen zijn. Deelname moet van tevoren aangegeven worden en het inschrijfgeld is €50. Voor dit bedrag kun je deelnemen aan alle wedstrijden die verreden worden, er zijn geen overlappingen in de tijdsplanning, dus qua tijd is het mogelijk om mee te rijden op alle verschillende afstanden. Of het fysiek een aanrader is, is echter een tweede.

Er zijn verschillende prijzen te winnen zijn, waaronder medailles voor de deelname. Het hoofdevenement is de wedstrijd waarop 10 kilometer verreden zal worden. Deze wedstrijd start op zondag om 16:00. De baan zal verlicht zijn, zodat iedereen de afstand normaliter uit zou moeten kunnen rijden. Tijdens het verrijden van de 10 kilometer moet de baan volledig vrij blijven, recreatief schaatsen kan op het ijs buiten de baan.

Deelname

Alle mensen hebben de mogelijkheid om deel te nemen aan de wedstrijden op het ijs. Het is niet zo dat we uitsluitend mensen accepteren uit Noord-Holland, letterlijk iedereen die Nederlands kan, is welkom. We hebben deze eis gesteld omdat er in het verleden problemen ontstaan zijn rond de veiligheid, aangezien niet iedereen de instructies kon verstaan die gegeven werden. Hierdoor waren de banen niet vrij op het moment dat er een sprint ingezet werd en drie van de sprinters begrepen de waarschuwing niet.

Dit leverde geen ongelukken op, maar heeft ons wel laten zien dat we de eisen moesten herzien, omdat dit gemakkelijk had kunnen leiden tot ongelukken. En met ijs en scherpe schaatsen kunnen de gevolgen snel dramatisch worden.

Verhuur van materiaal

Dit jaar bieden we geen schaatsen aan die gehuurd kunnen worden, vanwege overdadig schade aan het materiaal de voorgaande jaren. We zullen wel verschillende hulpmiddelen ter plaatse aanbieden, zoals een stoel of slee voor de mensen die nog niet kunnen schaatsen of zich onveilig voelen op het ijs. Er wordt een grote parkeerplaats beschikbaar gesteld waar ongeveer 500 auto’s kunnen staan. We vragen alle bezoekers om de auto zo economisch mogelijk neer te zetten, zodat we genoeg ruimte hebben op de parkeerplaats voor alle mensen die het evenement willen bezoeken. Parkeren aan de straat is verboden en kan leiden tot bekeuringen, of wegslepen van de auto. Hier kan de organisatie geen verandering in brengen, aangezien dit de lokale wetgever is die hierover besloten heeft.

Waarom we dit weekeind organiseren wordt in het volgende blog uitgelegd.